Vlčata a světlušky se vydali pro deník Jana Tleskače. Vyzkoušeli si při tom svoje skautské znalosti v praxi

V sobotu 6. dubna 2024 se v Milíně a okolí uskutečnilo základní kolo Závodu vlčat a světlušek. Mělo název Záhada hlavolamu a celé se neslo v symbolickém rámci rychlých šípů.

 

Všechny soutěžní hlídky se shromáždily před devátou hodinou ranní na zahradě Základní školy v Milíně k registraci a za nedlouho potom jsme celý den odstartovali společným nástupem. Nechyběla ani dramatická scénka, která všechny účastníky uvedla do děje.

V půl desáté se už první soutěžní hlídka vydala na trasu závodu do Stínadel. Účastníky závodu čekalo na trase celkem 8 stanovišť. Mimo získání deníku Jana Tleskače si holky a kluci vyzkoušeli na každém stanovišti své skautské znalosti v praxi. Nechybělo například stanoviště orientace v přírodě, táboření nebo řešení krizových situací.

Mezi nejtěžší stanoviště, se kterými se museli účastníci popasovat, patřilo vyhledávání informací a stanoviště první pomoci. Při vyhledávání informací museli kluci a holky využít svoje znalosti v oblasti vyhledávání dopravních spojů, orientaci v atlase nebo se popasovat se složením produktů z hlediska potravinových alergií.

 

Na stanovišti první pomoci bylo zase úkolem ošetřit namaskovaná zranění, která simulantům při rvačce způsobili protřelí Vontové. Děti si musely poradit s řeznou ránou, odřeninami, či neobvyklou bolestí břicha. Došlo také na modelový hovor se záchrannou službou. 

Celý den jsme zakončili vyhlášením výsledků. Účastníkům jsme předali ceny a vítězům závodu hlavolam ježka v kleci. Dvě nejúspěšnější hlídky z každé kategorie (dívčí a chlapecká) také postupují do krajského kola závodu, které se uskuteční v květnu a červnu.

Na akci se podílelo přes 30 dobrovolníků z Milína a okolí. Celkově se jí zúčastnilo kolem 150 účastníků (dětí a jejich doprovodů) z celého okresu. Hlavním cílem závodu nebylo zvítězit, ale užít si celý den se svojí družinou a potkat nové kamarády. A to teď můžeme s jistotou říct, že se povedlo. Získané dovednosti jsou potom příjemným bonusem.