Po stopách Františka Křižíka

O prvním dubnovém víkendu jsme se v počtu devatenácti dětí a třech vedoucích vydali poznávat krásy Plzně. Po příjezdu vlakem jsme zamířili do muzea loutek, kde si děti nejprve prohlédly lazebnický dvorek. Poznávaly ve skupinkách procedury, které se v lázních v době baroka používaly, a pak si je navzájem prezentovaly. Zlatým hřebem programu byla živá pijavice, kterou zde chovají – naštěstí byla dobře živená a o děti neměla zájem :).

Potom jsme šli poznávat historii českého loutkářství v rámci Příběhů na niti – skauti si prohlédli repliku nejstaršího loutkového divadla v Plzni, oblíbené loutky Spejbla a Hurvínka nebo Broučků. Mohli si i na vlastní kůži vyzkoušet stát se loutkohercem a sehrát divadlo. 

Po programu v muzeu jsme si chtěli trochu protáhnout nohy, a tak jsme se vydali na stopovačku po Plzni. Děti se rozdělily do skupinek a pohybovaly se v historickém centru města, kde plnily úkoly z hrací karty. Za odměnu dostaly v infocentru samolepky. Pozdní oběd jsme si snědli v parku a po chvíli odpočinku jsme šli hrát pár klasických pohybových her – dostalo se například na demonstraci a buldoka. 

Na závěr výpravy jsme se rozhodli přenést do devatenáctého století a pomoct Františku Křižíkovi ve vynalézání obloukové lampy s iniciativou Skryté příběhy. Bohužel jsme nestihli projít všechna stanoviště, jinak by nám ujel vlak. I tak věříme, že si děti výpravu užily a těšíme se na další akci!