Vánoční víkendovka v Úštěku

V pátek 16. prosince jsme s naším oddílem již tradičně oslavili zimní svátky na vánoční víkendovce. Na závěr roku jsme se vydali tentokrát do Úštěku na Litoměřicku, kde jsme trávili čas v areálu bývalého mlýna, který zároveň slouží i jako skautská klubovna (http://lucnimlyn.cz/).

Po ubytování a vybalení všech krosen skauty a skautky čekala noční bojovka. Přízrak Nočního lovce se totiž rozhodl všem zimní svátky překazit a naším úkolem bylo ho zahnat jednou provždy. Jediný způsob, jak ho zastrašit, spočíval v projevení odvahy a pohybu v naprosté tichosti. Po zahnání všech zlých přízraků mohly vánoční svátky konečně započít.

V sobotu se děti vydaly poznávat historické centrum Úštěku. Během trasy plnily seznam úkolů, které souvisely s tamním okolím. Ve městě děti navštívily vánoční trhy nebo objevovaly filmová zákoutí, kde se natáčela například pohádka O létajícím ševci. Po obědě nám majitelé mlýna Veronika a Luboš Hodysovi udělali prohlídku přilehlé farmy, která se nachází v areálu mlýna. Ukázali nám, co obnáší chov králíků, ovcí a koz, a představili nám jednotlivá česká plemena, jimž se na farmě věnují.

Další bod programu jsme věnovali výrobě vánočních ozdob z korálků. Vánoční hvězdy jsme se rozhodli prodat během rozdávání Betlémského světla v Milíně a za vybrané peníze skauti a skautky nakoupili Skutečný dárek od organizace Člověk v tísni. Konkrétně se charitativní dárky vybraly tři – veselá koza, dvacet kuřat a školní pomůcky pro 7 dětí.

Na závěr sobotního dne samozřejmě nesměla chybět slavnostní večeře s řízky a bramborovým salátem a došlo i na předávání vánočních dárků. Jako překvapení jsme si pro děti připravili kvíz, který ověřil znalosti vánočních pohádek a tradic napříč státy světa. Před spaním jsme si ještě ve spacácích pustili vánoční pohádku.

V neděli už bylo na řadě jen uklízení, balení a spěch na vlak domů. Tradiční vánoční víkendovkou jsme společně zakončili zase další rok plný vzpomínek a krásných skautských zážitků.